Virtuele beweegrooms, sportwalhalla’s en sportboulevards. Sessie twee heeft weer een hoop ideeën opgeleverd voor het sportaccomodatiebeleid van de toekomst. En dat allemaal vanuit een man op een metrostation die squats doet. Bekijk hier de uitkomsten. En wat we in sessie 3 en 4 gaan doen.

SCENARIODENKEN


Er doet een man squats op een metrostation. Wat is hier aan de hand?

Een greep uit jullie antwoorden:

 • Wil iets oprapen
 • Probeert de trein in te komen
 • Is verstoppertje aan het spelen
 • Doet een Russisch volksdansje
 • Moet naar de wc
 • Doet hoofd, schouders, knieën, teen
 • Is bezig met een challenge
 • Is aan het schoonmaken
 • Ontwijkt lasers
 • Is zijn beweegnorm aan het halen
 • Traint voor de geheime dienst
 • Nieuwste James Bond opname

Hoe gek een antwoord ook klinkt, je kan er op allerlei manieren op doorliften om tot een concreet plan te komen. De antwoorden staan immers ergens voor.

HOE ZIET DE SPORTACCOMMODATIE VAN DE TOEKOMST ER DAN UIT?


Jullie zijn in 4 groepen uiteen gegaan om plannen te maken, aan de hand van jullie briljante antwoorden uit scenariodenken.

Ook hebben jullie voor vier plannen - waar jullie het meeste in zagen - het meest zwartgallige scenario en het meest succesvolle scenario bekeken om de plannen te finetunen.

Dit zijn de plannen (en scenario’s) die eruit zijn gekomen:

1: Sportboulevard

Een sportboulevard met winkels, appartementen en kantoren. Qua sport is er van alles te doen en het is zichtbaar voor iedereen. Ook is er een breakdancevloer (met shows van professionals) en een natuurzwembad. Er is muziek, gezonde voeding en een combinatie met cultuur en theater. De financiering? Dat gaat zowel via de gemeente, zorgverzekering, bezoekers als ondernemers. Met de Fitbit zijn er challenges te doen en kan je korting verdienen. Heb je minder inkomen? Dan betaal je ook minder om te sporten. En dat is niet zichtbaar voor anderen. Er is een ondernemersvereniging die de boel beheert. En: er is ruimte voor initiatief, er is geen vastomkaderd beleid.

2: Buitenruimte als sportieve challenge

Sporten in de wijk: de stad als speeltuin. Er zijn multifunctionele palen in de wijk met allerlei sportactiviteiten. Houd je fitbit tegen de paal aan en doe mee aan een challenge of flashmob. Er komen steeds andere opdrachten uit, of doe wat jij wilt.

3: Virtuele beweeglocatie

Sport in de toekomst gebeurt in digitale beweegrooms. Voorbeelden van bewegen zijn lasers ontwijken of Dance Revolution op de grond. Je wordt uitgedaagd in je creativiteit. Je kan andere mensen ook uitnodigen bij jou in je room. En die room kan op straat zijn, op het strand, op de sportclub en elke andere locatie die je maar kan bedenken. Kortom: je bent niet meer afhankelijk van een locatie. Er kan ook een (virtuele) personal trainer aan jou gekoppeld worden.

4: Sportwalhalla

Met sporten in de toekomst zet je al je zintuigen in. De locaties zijn goed vindbaar en toegankelijk. Muziek wordt ingezet voor jouw sportervaring. En muziek wordt ingezet om te attenderen op de sportvoorziening of als beweegalarm. Er zijn speurtochten om op zoek te gaan naar een bijzondere of onvindbare sportlocatie. Of sporten gebeurt in sporthubs: speeltuinen en kleinere locaties. Hoe je er komt? Via elektrische taxi’s of elektrische deelfietsen. Je kan ook opstappen vanaf je huis en elke locatie is makkelijk bereikbaar. In heel de stad is het beweeglogo te zien.

5: Apenkooien de Luxe

Er komen pop-ups in leegstaande panden en je kan je entree verdienen door een fysieke activiteit.

6: Vermoeiend werk

Je kan sporten op je werkplek, onafhankelijk van de locatie. Denk aan een loopband of fiets. Je kan daarmee stroom opwekken. Je gaat pas naar buiten als je doelen hebt bereikt.

EN NU?


Sessie 3 komt eraan. In de laatste twee sessies gaan we met jullie aan de slag om de plannen die uit sessie 1 en 2 zijn gekomen, concreet te maken. Kijken wat er uitspringt en wat jullie willen gaan meenemen in het uiteindelijke plan. En - niet alleen wat - maar ook hoe jullie gaan presenteren aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.