RECAP

VAN DUCKSTAD TOT SPORTBELEID


Pods om in te leven en de sporten. VR brillen. Doeltjes die uit de grond komen zodat parkeerplaatsen kan worden benut als speelveld. BMW op de daken. Velden die kunnen wisselen. Palen die digitaal lijnen plaatsen om te sporten. Verenigingen die worden opgeheven. Sportflats.

DUCKSTAD


Het is in sommige gevallen maar goed dat jullie geen tekenaars van plannen zijn. Het levert wel prachtige Herman Brood achtige kunstwerken op. En, nog belangrijker, stapels ideeën over in eerste instantie Duckstad in 2030 en vervolgens voor een sportaccomodatie.

  • Gebouwen met een sportaccommodatie erin of op het dak.
  • Ondergronds sportvelden aanleggen.
  • Energie opladen via de fietspaden.
  • Virtuele sportomgeving creëren. Waardoor de sportaccommodaties niet meer nodig zijn.
  • Automische overkappingen.
  • Muren en lijnen kan je aanpassen. 24/7 open
  • Verschillende velden op verschillende hoogtes.
  • Lopende band voor koffie langs de lijn.
  • Verwarmde afrastering langs de velden.

Het idee is om los te komen van de vaste kenmerken van de accomodatie. Daarom gingen we aan het slag met het door associeren op Duckstad.

VASTE KENMERKEN


Maar bij concreet maken schieten we al snel in het reflexbrein. Dan ineens zijn er weer grote complexen, sporthallen, etc. De vraag is of we dat nog een zetje kunnen geven tot andere inzichten. Om niet te blijven doen we wat we altijd doen, want… dan krijg je wat je had.

Dus zijn we verder gegaan met vaste elementen wegnemen. Een sportcomplex zonder muren, zonder vereniging, zonder materialen. Kan dat wel? is de initiële reactie. Ja, zo blijkt. Zoals een restaurant zonder keuken kan, kan een sportaccomodatie ook heel goed zonder vaste elementen.

Een ander idee dat werd geopperd was ondergrondse opslag van materialen. Zodat in gymzalen altijd al het materiaal beschikbaar is voor de training. En ruimte geen issue is.

Naar buitenlands voorbeeld kwamen de complexen met flexibele muren als idee naar voren. Buitensporten als het kan, droog en warm voor het comfort.

Of wat te denken van de sportflat. In plaats van allemaal complexen naast elkaar, de sportvelden stapelen en er omheen huizen bouwen en parken plaatsen. Het complex wordt een verzamelpunt van sporten. Op de BG kan je hockeyen, op de 1e verdieping speel je handbal, etc.

En als je maatjes zoekt om te sporten, dan gebruik je Stinder. Dezelfde sport, hetzelfde niveau. En wie weet levert het nog een liefde op. Hierin past ook een concept van pay-per-use. En altijd kunnen sporten. Daarbij, riepen jullie, houd je zaken digitaal bij en kan je topsporters snel scouten als bond.

Maar er werd ook gedacht om zaken te koppelen. Waarom geen skatebaan of sprintlaantjes bij de voetbalvelden in de buurt. En als de stad je playground is, kan je net zo goed de OV Kano pakken op weg naar je afspraak in de stad. Water genoeg.

EN NU?


Sessie 2 komt eraan. We zullen verder gaan met de concepten en ideeën verder uitdiepen.

Overal staat bijvoorbeeld de ontmoetingsruimte gebruiken. Maar de ruimte waarvan? Welke? En hoe kunnen we dat dan goed inzetten?

Uiteindelijk hopen we tot meer innovatieve en uitgewerkte ideeën te komen voor de sportaccommodatie en het sportbeleid. Ideeën die we kunnen gaan trechteren tot een plan dat jullie kunnen gaan presenteren aan het Ministerie van Volksgezondheid, Onderwijs en Sport.