Zo wordt besturen

makkelijk!

Een beleidsplan, visie, een stip op de horizon. We verwachten ontzettend veel van de vrijwillige bestuurders van verenigingen. Maar hoe kan je die gewenste rol van bestuurder aannemen en ook alles behapbaar houden?

Hier is ons voorstel: maak het makkelijk! Laten we die stip op de horizon en het grote beleidsplan overboord gooien. In plaats daarvan pakken we er een aantal uitdagingen van de club uit, die we ophakken in hapklare stukken. Elk kwartaal krijgt een thema, met een nieuw doel en met nieuwe acties. We delen een voorbeeld van een jaarplan met je.

KWARTAAL 1

Nieuwe leden welkom!

We heten onze nieuwe leden hartelijk welkom. De focus van het bestuur, de trainers en de leden ligt op ontdekken, begeleiden en inleiden. We laten nieuwe leden de club ontdekken. Ze worden dus nog niet gevraagd om vrijwilligerswerk te doen!

KWARTAAL 2

Blij dat je lid bent!

We gaan bestaande leden extra waarderen. Aan de hand van allerlei acties. Of simpelweg door mensen aan te spreken. Niet om meteen iets van hen te vragen, maar om te kijken wie ze zijn en aandacht te hebben voor mensen die al binnen zijn.

KWARTAAL 3

Wij zoeken hulp!

We zoeken handjes! In de eerste twee kwartalen heb je hard gewerkt aan de cultuur en sfeer op de club. Nu is het tijd om te kijken wat je alvast kan oogsten voor het volgende jaar.

KWARTAAL 4

Kom jij bij ons sporten?

Iedere club heeft vers bloed nodig. Nieuwe mensen. Kinderen, studenten, ouders van kinderen, yuppen, etc. Hoe?

Geen heilige graal

Het is geen zekerheid dat je het nieuwe leden of vrijwilligers oplevert. Maar het is wel een manier om de club in de actiestand te krijgen. Niet door een stip op de horizon te stellen, maar het dichterbij te halen naar acties per kwartalen. Je als bestuurder een leidraad hebt voor het bestuurlijke jaar.

Wil je weten wat thema’s zijn die bij jouw vereniging passen? Dan is onze creatieve tool Marsmannetjes iets voor je. In de online module Vrijwilligersmanagement leggen we die uit.

Meer over deze module vind je op