Zet je brein aan met scenariodenken

Je kijkt naar een film. In één scene staat een auto stil. Op een gekke plek. Er zit niemand in. Vraag jij je ook af wat er is gebeurd?

In ieder mens schuilt een schrijver. Hoe vaak roep je niet tegen je partner of collega’s: Wat is hier gebeurd? Nou, vertel het maar eens. Wat zou er gebeurd kunnen zijn? Waarschijnlijk heb je een aantal scenario’s in je hoofd zitten. Ze schieten voorbij in een fractie van een seconde. Maar stilstaan bij de mogelijkheden van de bizarre, gekke of leuke situatie kan ook zeer goed werken voor je brein.

Zet je brein aan

Scenariodenken zetten we als tool in bij onze trainingen om de creativiteit te stimuleren. En het hoeft niet eens lang te duren. In vijf of tien minuten heb je je hersenen al aan het werk gezet met het bedenken van scenario’s. Pak de krant van vandaag erbij en zie wat erin staat aan gek of opvallend nieuws en bedenk: wat kan hier gebeurd zijn? Laat de Baldacci, romcom bedenker of schrijver van Homeland in jezelf los.

Scenario

Ok, we snappen je. Je wilt een beetje oefenen. Want je hebt niets geks of grappigs gezien vandaag. Gelukkig hebben we een voorraad aan voorbeelden. Dus pak even pen en papier. Klik op de knop VOORBEELD hieronder. Je krijgt een scenario. Zet een timer op 2 of 3 minuten en schrijf zo veel mogelijk dingen op. Gek, absurd, verrassend. Zet je brein aan!

En?

En wat heb je allemaal bedacht? Je zult merken dat je eerst start met voorzichtige oplossingen. Heel realistisch. Bijvoorbeeld, iemand in de bakkerij is zijn tand verloren. Maar wat is er daarna gebeurd met je lijstje? Ben je gekker, absurder, breder gaan fantaseren? Kan het ook een criminele afrekening zijn? Een hond die een hap heeft genomen van het deeg en daarbij zijn tand verloor? Een aanwijzing voor een nieuw spel? Een win-actie van een tandarts? Is een mammoet langs de bakker gegaan? Tante Bep die haar kunstgebit is verloren? Het is een nieuwe graansoort! Je snapt het, het kan alle kanten op.

Leuk, maar wat dan?

Wij zetten dit soort tools vaak in om vanuit al deze scenario’s ook nog concrete ideeën te halen. Het resultaat is vaak 15 tot 20 concrete ideeën vanuit één scenario. En, belangrijker nog, energie in de groep.