Steef van den Boom versterkt Start2Create

De sportwereld is niet alleen in beweging. Start2Create beweegt vrolijk mee. We zochten versterking en die hebben we gevonden in de persoon van Steef van den Boom!

“Sportclubs zijn jarenlang vergeten in de plannen”

Er zijn van die mensen in de sportwereld met wie je gewerkt wilt hebben. Steef van den Boom is zo iemand. Steef heeft ervaring, de gunfactor en kan mensen en clubs naar concrete plannen begeleiden. Dus toen Steef tijd vrij kreeg in zijn agenda, belden we hem gelijk om samen te werken!

Sport staat toch met hoofdletters in jouw leven geschreven?

“Ja, als veertien jarige wist ik dat ik gymleraar wilde worden. Na een paar jaar in het onderwijs wil ik meer en verder. Ik kwam bij Sport & Recreatie in Rotterdam. In de loop der tijd ben ik van sportbuurtmedewerker naar hoofd algemene recreatie gegaan. Het was mijn eerste baan waarin ik sport op een ander niveau kon beïnvloeden.”

Toen, de jaren ’80, was sport toch niet zo belangrijk als nu?

“Mensen in beweging krijgen wel. Alleen sport was het doel, nu is sport een middel. De politieke aandacht is steeds groter geworden. Die ontwikkeling startte in de jaren ’90, toen we signalen kregen vanuit Amerika over mensen die steeds dikker werken. Maar als ik terugkijk hebben we te weinig gedacht aan de clubs.”

Hoe bedoel je?

“Kijk eens hoe gemeentes beleid maken. Elke vier jaar een nieuw college, een nieuwe wethouder. Die sportprofessionals die bij gemeentes werken moeten met die thema’s aan de slag, maar na vier jaar wordt alles weer anders. Die vier jaar past niet bij het ritme van verenigingen. Die doen al honderd jaar hetzelfde. Maar ze moeten zich steeds aanpassen aan wat een gemeente wil.”

Zou de samenwerking met het sociaal domein daarom ook zo langzaam gaan?

“Daar waren we in de jaren ’90 al mee bezig. En nog is het allemaal moeizaam. Dat hele proces heeft veel langer geduurd dan ik had voorzien. Bij de gemeente Rotterdam maakten we beleid om clubs naar buiten te laten kijken. Maar die waren er nog niet aan toe. Verenigingen zijn, tegenwoordig nog meer, bezig met de dagelijkse beslommeringen. Daarin zijn we de clubs vergeten de laatste jaren. Er is geïnvesteerd in het ondersteunen van sportclubs, maar die hebben niet de tijd gekregen zich te ontwikkelen.”

"Wat heeft de wereld om mij heen van mij nodig?"

Waren er vroeger ook al te weinig vrijwilligers trouwens?

“Die zijn er toch niet minder. Dat wijzen de cijfers uit. Weet je waar het verschil in zit? Vroeger, en dat klinkt oud, ging je met de hele familie naar één club. Nu sporten kinderen al op twee clubs en het broertje of zusje weer op een andere club. Dus ouders moeten keuzes maken. Is ook wel een beetje van deze tijd, toch? Mensen moeten steeds meer. Jongeren hebben eerder een burn-out en anders gaan ze knuffelen met honden tegen stress. We zijn aan het vertrutten. In de sport is dat wel minder, maar daar hebben ze nog wel last van cirkeldenken. Dat vind ik ook het mooie aan creatief denken. Je creëert met de groep een veilige omgeving, waar je je oordeel uitstelt, niet belachelijk wordt gemaakt en op geweldige ideeën kan komen.”

Was het nieuw voor je? Je hebt toch heel veel vormen van ondersteuning gezien in al die jaren.

“Het is omdenken en dat kan je gebruiken als vliegwiel om verandering te krijgen. Nu gaan verenigingsondersteuners praten met bestuurders. Ze vragen hoe het gaat en wat de problemen zijn. Daar gaan ze dan in mee. De kracht van creatief denken vind ik dat je uitgaat van de kansen. Je hebt binnen een uur concrete oplossingen waar mensen mee aan de slag willen. Bovendien worden mensen er vrolijk van.”

Zie jij bij bonden dingen waar je vrolijk van wordt?

“De Atletiekunie vind ik een mooi verbeeld van een bond die het anders aanpakt. Die werken niet meer met beleidsplannen voor de komende jaren, maar met een ontwikkelagenda. Ze kijken wat er nodig is. Bijvoorbeeld, de clubs hebben meer aandacht nodig. Hoe gaan we dat doen? En vervolgens gaan ze ermee aan de slag. Als je dan toch een doel wilt hebben, maak het dan zó groot dat mensen deel willen uitmaken van de ontwikkeling. Dat ze gegrepen worden door het doel.”