AUTO

NOMA

TISME

Iedereen is creatief. En iedereen kan uit vaste denkpatronen breken. Hoe dit vaste denken toch op de loer kan liggen,

hebben ook de chefs van Noma ervaren.

Noma

Heb je de documentaire Ants on a Schrimp gezien? Deze laat het verhaal zien van het Deense toprestaurant Noma. Eigenaar René Redzepi wil iets nieuws proberen: zijn hele team uitdagen, omdat ze al een aantal jaar het beste restaurant van de wereld zijn. Redzepi wil voorkomen dat ze dezelfde dingen blijven maken. Hij zoekt vernieuwing door te werken in een ander land en met andere producten. Japan.


Het restaurant van Noma in Japan gaat maar 40 dagen open en biedt ruimte aan in totaal 3.000 gasten. Voor de opening staan er al 58.000 mensen op de wachtlijst. De druk is enorm.

Avontuur

Redzepi is niet iemand die onvoorbereid ergens aan begint. Zijn avontuur begint door eerst zelf met een paar man Japan te ontdekken. Ze proeven in de bossen blaadjes, mieren en andere dingen. Ze ontdekken de smaken van Japan waar ze mee kunnen werken.
Daarna is het de beurt aan de keukenbrigade. Ruim vóór de opening gaan ze naar Japan om in de krochten van het hotel dagelijks te schaven aan hun gerechten. Ze ontdekken, ontwikkelen, verzamelen, gooien weg en uiteindelijk na een maand presenteren ze 14 gerechten aan René. Dit moet het worden voor Noma in Japan. Zonder te proeven en alleen op basis van de beschrijving van de koks, vraagt Redzepi: “Wat is er nou wezenlijk anders dan wat we thuis maken? Anders dan deze gerechten?”

"De koks kijken elkaar aan en uiteindelijk komt het hoge woord eruit: ‘NIETS!’"

Cirkeldenken

Het werken in een onbekende cultuur heeft de koks uiteindelijk teruggeworpen op hun oude gewoontes. Ze herkenden dit alleen niet. Die maand in de Japanse kookbunker maakte hen blind voor het eigen cirkeldenken. Ze hadden iemand van buitenaf nodig om hen die spiegel voor te houden.


Immers, als je doet wat je deed, krijg je wat je had! Soms heb je iemand nodig, van buiten, die jou laat inzien dat het anders kan. Dat is precies wat wij doen bij deelnemers in creatief denken sessies. En waar we sportprofessionals in opleiden, zodat zij zelf de sportverenigingen op een andere manier naar hun uitdagingen kunnen laten kijken. Niet meegaan in het verhaal, maar bij anderen de ogen openen.

Dat vinden we bij Start2Create het leukste aan het proces. Vernieuwing, beweging, enthousiasme. Dat de meest briljante ideeën soms zo dichtbij liggen. En dat je als bestuurder, of als sportprofessional, ook zelf met een aantal tools uit dat cirkeldenken kan stappen. Dat je denkt: had ik daar maar eerder aan gedacht!

Bekijk hier de video van NOMA: Ants on a shrimp