Gijs Naus (KNGU) zet het gastvrijheidsspel met plezier in

"Het spel breekt gesprekken open"

“Iedere avond die ik begeleid, begin ik met het gastvrijheidsspel”, vertelt accountmanager Gijs Naus van de KNGU. Dat triggerde ons natuurlijk. Hoe zet Gijs als accountmanager het gastvrijheidsspel van Start2Create in?

”Weet je wanneer het spel ideaal is? Als ik bestuurders niet goed ken. Je merkt dat het gastvrijheidsspel het gesprek openbreekt”, begint Naus enthousiast. Soms breekt het wel heel veel gesprekken open. “Ik heb nog nooit het spel uitgespeeld. Ik was onlangs in Zundert en daar hebben we in twee uur tijd slechts zeven of acht vragen beantwoord. Er wordt door het spel soms lang en veel gediscussieerd.”

Contact leggen

Een van de voordelen van het spelen van een spel is het contact maken. “De vragen die in het spel zitten, laten je nadenken over de vereniging. Maar het spel helpt ook in het leggen van contact met de bestuurders. In plaats van: wat komt die man van de KNGU doen? Reageren mensen met: ’Oh, wat leuk zeg, zo’n spel.’ Hierdoor heb je gelijk een goed begin van de avond.”


Bijkomend voordeel is dat bestuurders onderling ook meer contact met elkaar krijgen. “Ze ervaren het gastvrijheidsspel als een ontspannen manier om elkaar en mij beter te leren kennen. Hierbij denken ze na over verschillende bestuursaangelegenheden. De spelleider geeft richting aan de avond.”


“Momenteel ben ik het spel kwijt,” zegt Gijs. Hij doelt hiermee niet op dat het spel zoek is. Het wordt momenteel zelfstandig door een vereniging gespeeld. “Ik ben heel benieuwd wat hieruit gaat komen. Dat zal ik binnenkort wel horen.”

“Een ontspannen manier om elkaar te leren kennen”

Zo speel je het gastvrijheidsspel!

Van te voren pakt iedereen 10 fiches (blije leden) en een kleur pion. Iedereen neemt zijn eigen club in gedachten. Klaar voor de start? Gooi de kleurendobbelsteen. Ga met je pion naar het eerstvolgende vakje met die kleur en pak de bijbehorende kleur kaart. De zes kleuren vragenkaarten staan voor verschillende categorieën. Rood gaat over de club, groen over het complex en de omgeving, blauw over beleid, geel over bar en horeca. Wit zijn discussiekaarten. De oranje kaarten zijn gebeurtenissen waar je niets aan kan doen; je hebt mazzel of pech!

Het allermooiste is als deelnemers ook hun antwoord uitleggen of onderbouwen. Geef antwoord naar aanleiding van de situatie op jouw club. Zo win je of verlies je leden. Het doel is niet zozeer wie als eerste bij de finish is, maar wie de meeste leden heeft gewonnen!