Wat is jouw reden om uit je bed te komen?

IKIGAI

Wat is jouw reden om 's ochtends op te staan? Oftewel, wat is jouw Ikigai? Ikigai staat centraal in de trainingen van coachingsbureau Binnenstebuiten. Miranda Valk, eigenaresse en coach, neemt je mee op pad.

Het Expeditie Binnenstebuiten Event organiseerden wij, Binnenstebuiten, voor een specifieke groep NS-ers. De gemiddelde leeftijd was 52 jaar. Hun baan zou binnen 1 jaar komen te vervallen. Ik vertelde ter inspiratie en bemoediging een verhaal over Ikigai. Een cynische luisteraar grapte: “Stop maar met je praatjes. Ik zie al wat Ikigai betekent hoor. Er staat gewoon: Ik ga! en dat is precies wat onze werkgever wil.” Hij kreeg bijval vanuit de zaal en ik lachte mee. Zo had ik Ikigai nog niet bekeken.

Gezond 100+ worden

De term Ikigai is afkomstig uit Okinawa, een eiland in Japan. Op deze plek wonen bovengemiddeld veel mensen met een hoge leeftijd. Wat het nog specialer maakt is dat deze 100-plussers buitengewoon gezond, actief en tevreden zijn. Onderzoekers García en Miralles vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen het geheim is voor een optimistisch en gezond leven. Zo is een populaire Japanse uitspraak Hara hachi bu, wat betekent ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’. Dat is veel gezonder voor je lichaam.

Ook hebben zij een Moai, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaan. Regelmatig delen zij met elkaar hun Ikigai: ‘waarom is het vandaag belangrijk dat jij er bent?’ Ze bewegen regelmatig en ademen schone lucht in. En wat ze aanraden: ga nooit met pensioen, blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uit komt. De factor die een belangrijke rol bleek te spelen om honderd jaar in topvorm te leven, is het ‘hebben van een doel’ in hun leven: Ikigai. Dat maakt het mogelijk naar de toekomst te blijven kijken, zelfs als je door een moeilijke tijd gaat.

Waar ben ik goed in?

De vraag 'wat is de reden van mijn bestaan' is nogal een grote. Daar heeft niet iedereen meteen antwoord op. Om bij je antwoord te komen, helpt het om die grote vraag op te delen. Waar houd ik van? Waar ben ik goed in? Wat heeft de wereld om mij heen van mij nodig? Waar kan ik voor betaald worden? Ergens in het centrum van die antwoorden, bevindt zich jouw Ikigai.

"Ik wil al jaren een bierbrouwerij beginnen"

Stel, je laat jouw Ikigai leidend zijn, wat zou je dan morgen gaan doen? Deze vraag stelde ik aan mijn publiek. Vanuit de zaal reageerde een getatoeëerde motorrijder dat hij vaker met zijn oude moedertje naar de markt zou gaan. Een vrolijke doorgewinterde Amsterdammer riep daarop: “Ik zou mijn eigen kroeg beginnen!”

Wat zou je morgen doen?

Na afloop liep er een grote man van begin 60 op me af. “Je hebt me wel aan het denken gezet hoor, met dat Ikigai van je,” zei hij. “Ineens besef ik me dat ik al jaren tegen mijn vrienden roep dat we een bierbrouwerij willen beginnen. Ons eigen bier brouwen”, vertelde hij. “En nooit hebben we de tijd, nemen we de tijd om het plan uit te voeren. Ik realiseer me vandaag ineens dat als ik het nu niet doe, dit mooie plan van ons voor altijd een plan blijft. Ik wilde nooit weg bij NS. Bang om de financiële voordelen te missen, zo vlak voor mijn pensioen. Maar vandaag ben ik er anders naar gaan kijken. Ik besef wat echt belangrijk is voor mij en ik zie mogelijkheden om het financieel anders te regelen. Bij de NS stoppen. Ons koophuis verhuren. Genoegen nemen met wat minder inkomen. Mijn vertrekpremie gebruiken om een mooi biertje te gaan brouwen. Ik zie me al zitten met mijn vrienden aan het bier in onze eigen brouwerij.”

"Wat heeft de wereld om mij heen van mij nodig?"

Wie is Miranda Valk?

Miranda Valk is ontwikkelpartner, coach en facilitator. Dat doet ze vanuit haar bedrijf Binnenstebuiten, waarvan ze mede-eigenaar is, samen met Ruud van Wingerden.

Wat is Binnenstebuiten?

Binnenstebuiten is gespecialiseerd in duurzame mens- & organisatieverandering vanuit het hart met een eigenzinnige visie op leren. Ze hebben ontwikkeltrajecten en changeprograms voor complexe verandergebieden binnen organisaties. Binnenstebuiten is ontstaan vanuit hun passie om mensen optimaal te faciliteren in hun groei en ontwikkeling.