30% LEDENSTIJGING

Zo doet Den Haag Lacrosse dat!

“Wat ik meeneem van de sessie Welkom op de Club? Anders kijken naar ideeën en meningen”, klinkt het resoluut uit de mond van Britt van Binsbergen. Eind oktober nam de secretaris van Den Haag Lacrosse deel aan een sessie. Op die avond werd de basis gelegd voor een ledenstijging van dertig procent.

Beperkingen wegnemen

“Als club wilden we in de introductieweek potentiële leden op een originele manier ontvangen," vertelt Britt. "Tijdens de Welkom op de Club sessie deden we de tool beperkingen wegnemen. Dan zijn er geen belemmeringen op het gebied van geld, mensen en regels. Hierdoor kwamen we met ons groepje op gekke ideeën. Daar maakten we vervolgens een concreet plan van. Later hebben we er in onze bestuursvergadering verder over gebrainstormd." Het plan waarmee Den Haag Lacrosse aan de slag ging? WhatsApp-groepen!

WhatsApp-groepen

Britt: “Het plan van de WhatsApp-groepen kwam oorspronkelijk voort uit een absurd idee: iedereen letterlijk bij de hand pakken en het complex rondleiden. We hebben verschillende WhatsApp-groepen aangemaakt. Hierin bevinden zich twee potentiële leden en een begeleider. Op deze manier zorg je ervoor dat iedereen durft te communiceren. In een WhatsApp-groep met twintig personen die je niet kent, stel je minder snel vragen dan wanneer je met z’n drieën in een groep zit. Het bleek makkelijk te zijn voor hen om op deze manier met ons contact op te nemen en vragen te stellen.”

Persoonlijk ontvangst,
geen gezoek

“Normaal gesproken wachtten we nieuwe mensen op bij het veld,” aldus Britt. “Deze zomer hebben we het anders aangepakt. We hebben met het team de nieuwe mensen aan het begin van het complex opgewacht. Zo hoefden ze niet te zoeken en was er geen ruis. Op weg naar het speelveld hebben we het complex laten zien. Er ontstonden meteen leuke gesprekken en daarmee was er aan het begin van de open training al meteen een gezellige sfeer.”


“Het resultaat? Voorgaande jaren kwamen er rond de vijf nieuwe leden per seizoen bij. Dit jaar zijn er maar liefst vijftien nieuwe leden bijgekomen. Dit brengt het totaal nu op vijftig. Een stijging van dertig procent dus!”

"Door kleine What's App-groepen aan te maken, durven mensen vragen te stellen"

Goodiebag

Britt: "Een van de andere absurde ideeën uit de sessie Welkom op de Club was om ieder nieuw lid een complete outfit en een auto te geven. We hebben dit praktisch uitvoerbaar gemaakt door een goodiebag aan iedere deelnemer uit te delen. In de goodiebag zat onder andere een lunchpakket en een bidon met het logo van een van onze sponsoren. Er was veel enthousiasme in het bestuur doordat ze de positieve reacties zagen bij de potentiële leden.”

Waar komt
lacrosse vandaan?

Lacrosse heeft haar oorsprong bij de Noord-Amerikaanse indianen. Die noemden het ook wel dehuntshigwa’es of tewaarathon. In die tijd was het veld vijfhonderd meter tot enkele kilometers lang en duurde lacrosse soms twee tot drie dagen. Het was een voorbereiding op een oorlog.


Tegenwoordig duurt een wedstrijd bij de heren vier keer twintig minuten. Scheelt toch! Fysiek contact is toegestaan. Bij de dames duurt een wedstrijd overigens twee keer dertig minuten. Een mannenteam bestaat uit tien spelers, bij de dames spelen ze met twaalf.


Iedere speler heeft een stick met een netje aan het uiteinde. Dat heet een crosse. Met behulp van de crosse moet de bal in het doel van de tegenstander. Je gooit de harde rubberen bal over naar elkaar.