“Je wordt afgerekend op de dingen die je niet hebt of doet.”


Wat levert een sessie Welkom op de Club op? Dat vragen onze opdrachtgevers zich geregeld af. En wij ook!

Eind vorig jaar gaf Start2Create tien Masterclasses voor Badminton Nederland en de bond besloot het effect van die sessies te meten.

De uitkomsten verrasten niet alleen de bond, maar ook ons!

“We zijn met Welkom op de Club aan de slag gegaan, omdat we zagen dat bestuurders vooral traditioneel te werk gaan”, vertelt Erik van de Peppel van Badminton Nederland. “Er wordt vooral gefocust op structuur van de club en het organiseren van dingen. Denk aan flyers om mensen naar een open dag te krijgen of een clinic organiseren om nieuwe leden binnen te halen. Maar er wordt weinig gekeken naar nieuwe mogelijkheden. Het anders denken en doen, daar wilden we onze bestuurders in trainen.”

Het resultaat was tien Masterclasses Welkom op de Club door het hele land, over gastvrijheid en met elementen van Creatief Denken. Van Beilen tot Goes en van Alkmaar tot Sittard. In groepen van maximaal vijfentwintig vrijwilligers ging Start2Create aan de slag met de gastvrijheid op de club, absurd denken en uiteindelijk het gastvrijheidsspel. Maar wat levert dat op? Dat vroegen wij ons ook af.

We geven een sessie, mensen gaan naar huis met inspiratie en dan moet er gedragsverandering komen. Maar ja, zo simpel als het klinkt op papier, zo moeilijk is dat in de praktijk. Daarom zette Badminton Nederland onder de deelnemende clubs een onderzoek uit om te zien wat het effect was van de Masterclasses.

“Ik was ook blij verrast met de uitkomsten”, blikt Van de Peppel terug. “75% geeft aan anders te zijn gaan denken en 45% is ook echt anders gaan doen op de club. Je moet dan denken aan experimenteren met dingen op de club of welkomstbanners neerzetten. Wat ik nog het mooiste vindt is dat zij op de club ook andere mensen zijn gaan motiveren om anders te denken en doen. 55% van de deelnemers is dat gaan doen.” De Masterclasses kregen een 8 als gemiddelde waardering van de verenigingen.

Wij zijn gastvrij!


Van de Peppel: “Wat mij persoonlijk is bijgebleven is dat iedereen ‘ja’ zegt als je gevraagd wordt of je gastvrij bent. Je kunt wel tien dingen opnoemen die je doet als vereniging. Een welkomstbord, een zichtbare voorzitter, een kantine die altijd open is, noem maar op. Maar je wordt afgerekend op de kleine dingen die je niet hebt of niet doet. Je hoeft niet super compleet te zijn, maar als nieuwe leden geen mensen tegenkomen op de route dan word je als vereniging daarop afgerekend. Hoe gastvrij ben je eigenlijk in de ogen van een nieuw of huidig lid? Voor ledenbehoud is dat essentieel."

Experimenteren


Na afloop van de Masterclasses zijn veel clubs gaan experimenteren met echt contact maken. Het gesprek aangaan met onbekende sporters of juist de huidige leden beter leren kennen. Ook Van de Peppel paste dit toe tijdens een een rondgang langs verenigingen om te zien hoe het verder ging na de Masterclasses. En daar kwamen mooie voorbeelden uit. “Een voorzitter van een vereniging ging na de sessie enthousiast op zaterdagochtend eens bij de jeugd kijken. Zijn bedoeling was om echt contact te maken met ouders en interesse in de jeugd te tonen. Maar omdat ze hem niet kenden als voorzitters stond een aantal ouders op het punt de politie te bellen. Wie was die man die naar hun

kinderen stond te kijken, was hun gedachte. Gelukkig kon de voorzitter erom lachen en kreeg hij daarna goede gesprekken met de ouders.”

Gastvrijheidsspel


Ook hebben wij tijdens alle Masterclasses het gastvrijheidsspel gespeeld. De trainingssessie zette de deelnemers eerst in een andere, scherpe mindset. Door het spel te spelen en de route van de sporter aan de hand van de vragen te doorlopen ontstonden er aan tafel onderlinge discussies. Bovendien vertelden de bestuurders aan elkaar hoe zij met het probleem omgingen. Op die manier raakten de deelnemers geïnspireerd door elkaar en ontstond er bewustwording.

“Aan de hand van de facetten van het spel kan je heel simpel met experimenten aan de slag en prioriteiten stellen. De vragen zetten je op een goede manier aan het denken. Een spelleider kan daarbij van toegevoegde waarde zijn. Iemand die de advocaat van de duivel speelt. Die zegt: ‘je zegt wel ja, maar leg dat eens uit.’ Iemand die de vragen net wat scherper stelt,” zegt Van de Peppel. “Eigenlijk is alles wat je doet bepalend of je leden wint of

verliest. Ik geloof dat leden daardoor blijven, of dat mensen verder willen kijken op je vereniging.”

Resultaten
8/9
pages
Coming Soon
editions